Ubud is het culturele middelpunt van Bali en is één van de bekendste bestemmingen van het eiland. Je komt hier voor eindeloze rijstvelden, tempels, overheerlijk eten en hippe zaakjes. Hoewel Ubud nog steeds charmant is, is het er wel enorm toeristisch. Gelukkig is er van die drukte in gehucht Sebatu, op zo’n 30 minuten rijden vanuit Ubud, helemaal niets te merken. Een ideale plek om het echte Bali te ontdekken, maar toch dicht bij alle populaire bezienswaardigheden te verblijven. En hoe kan dat beter dan vanuit een uniek eco resort dat verscholen ligt tussen rijstvelden en jungle? Klinkt dit als muziek in de oren? Dan is Sebatu Sanctuary Eco Resort jouw plek!
Glamping in Bali: Sebatu Sanctuary Eco Resort
Op zoek naar pure ontspanning of een back to nature experience op Bali? Sebatu Sanctuary in het dorp Sebatu is het familiebedrijf van Alexander, Evi, hun twee zoons en hond Rango. Bij dit eco resort tussen de rijstvelden ben je aan het juiste adres voor uniek verblijf in het authentieke Bali. Overnacht in een luxueuze safaritent, dommel weg op het balkon van je bungalow en zwem in een bloedmooi zwembad met uitzicht op de weelderige jungle. Sebatu Sanctuary is een kleinschalig resort en een bijzondere glamping in Bali. Je kunt kiezen uit twee glampingtenten, twee Javaanse bungalows en één Nederlandse, koloniale villa. Deze worden met elkaar verbonden door smalle junglepaden.
Ecologisch verantwoord en zwemmen tussen de vissen
Sebatu Sanctuary probeert zoveel mogelijk ecologisch verantwoord te zijn. Het doel van Alexander en Evi is namelijk om de schade aan de natuur te beperken. Het afvalwater wordt op een ingenieuze manier gezuiverd. Door middel van onder andere bacteriën en wortels van planten wordt bijvoorbeeld het douchewater gereinigd. Op die manier is het water schoon voordat het in de natuur terecht komt. Daarnaast wordt er voornamelijk zonne-energie gebruikt en plastic wordt zorgvuldig gerecycled. Het meest bijzonder is de infinity pool. Het zwembad is niet alleen een lust voor het oog, maar is gevuld met natuurlijk water. Er zwemmen zelfs vissen in, die dienen als natuurlijk zuiveringssysteem van het water! Chloor is dus niet meer nodig. Een natuurlijk zwembad zoals deze vind je bijna nergens anders op Bali. Ook het behoud van de traditionele Balinese cultuur en de financiële ontwikkeling van de omliggende dorpen staan centraal.
Heerlijk overnachten in een luxe safaritent of bungalow
Ik had nog nooit in een glampingtent geslapen, dus je kunt je voorstellen dat ik lyrisch was toen ik de tent voor het eerst zag. De tent is ruim, het bed is een droom en inrichting is tot in de details uitgewerkt. De houten meubels en koloniale details nemen je terug in de tijd. Je kunt alle tentdoeken oprollen, waardoor je één met de natuur bent en het voelt alsof je op ontdekkingsreis bent. Kijk dus niet gek op als je een eekhoorn, vuurvliegjes of een bijzondere vogelsoort ziet! Het hoogtepunt van de glampingtent is absoluut de badkamer. Deze is namelijk buiten, waardoor je kunt douchen in het zonnetje en kunt badderen in een plaatje van een ligbad die boven een vijver met goudvissen staat. Ja, echt!
Een verblijf in de safaritent is onvergetelijk, maar is niet voor iedereen weggelegd. Je moet het niet erg vinden dat er zo nu en dan wat ongedierte je kamer binnenvliegt en dat er bladeren de tent inwaaien. Zo zat er bij ons een kikker in de badkamer. Vind je de glampingtent net iets te avontuurlijk en slaap je liever tussen vier ‘echte’ muren, kies dan bijvoorbeeld één van de bungalows. De traditionele bungalows zijn speciaal overgekomen uit Java. Deze houten huisjes zijn een stukje lichter ingericht dan de glampingtenten en hebben een huiselijke sfeer. Extra bijzonder vind ik de Nederlandse details, zoals pamfletten, uit de koloniale tijd. Ook hier is de badkamer – met wederom een ligbad en regendouche – een plaatje. Het interieur lijkt uit een magezine te zijn geplukt. Je snapt dat ik hier niet meer wegwilde.
Voor de foodies
Het is een aanrader om het restaurant van Sebatu Sanctuary te testen. Ze maken hier namelijk de lekkerste gerechten met lokale ingrediënten. Sommige producten komen uit eigen tuin en ook de Arabica koffie verbouwen ze zelf. Op de kaart staan Indonesische, Thaise en westerse gerechten met een persoonlijke twist. Ik heb hier drie dagen lang heerlijk gegeten, maar de appeltaart met ijs is zo goddelijk, dat deze moeilijk te overtreffen is! Er zijn helaas geen andere restaurants in de nabije omgeving waar je even gemakkelijk naartoe wandelt, maar gelukkig zijn de maaltijden goed geprijsd en is het alles behalve een straf om hier te dineren.
Ontdek de omgeving van Sebatu en Ubud
Hoewel je je dagen gemakkelijk kunt vullen met relaxen op het balkon of aan het zwembad, is de omgeving van Sebatu Sanctuary ook de moeite waard. Een aantal bezienswaardigheden van Ubud liggen op steenworp afstand, en zijn vanuit Sebatu zelfs sneller te bereiken dan vanuit Ubud zelf. Stap op de scooter om de regio op eigen houtje te ontdekken of regel een tour via het hotel. Wandel bijvoorbeeld door de wereldberoemde Tegalalang rijstvelden. Dit UNESCO werelderfgoed vind je op 15 minuten afstand van Sebatu Sanctuary. Ook ben je binnen een paar minuten bij de heilige tempels Puri Tirta Empul en Gunung Kawi. Vanuit Sebatu is vulkaan Batur in zo’n 30 minuten te bereiken. Klim naar de top om de mooiste zonsopkomst van Bali te zien, of ga downhill mountainbiken. Alexander en Evi helpen je graag bij het plannen van de leukste activiteiten.
Wil je ook bijzonder overnachten bij deze glamping in Bali?
Dat kan! Of je nu kiest voor een comfortabele bungalow of een avontuurlijke glamping in Bali, dan ben je hier aan het juiste adres. Sebatu Sanctuary Eco Resort is het hele jaar geopend. De prijs-kwaliteitverhouding is wat mij betreft dik in orde: een overnachting boek je al vanaf zo’n 90,- euro voor twee personen. Een schappelijke prijs als je kijkt naar wat voor luxe je ervoor terug krijgt! Meer informatie lees je op de officiële website. Direct boeken via Booking.com kan natuurlijk ook. Bekijk hier de actuele prijzen.
Benieuwd naar meer bijzondere hotels binnen en buiten Europa? Kijk dan hier. Lijkt deze glamping in Bali jou ook wel wat?
Leave a Comment