Eén van de fijnste manieren om te reizen is per trein. Reizen per trein is efficient, je hebt veel ruimte, je kunt rustig een boek lezen of genieten van het landschap. Een geweldige stad om per trein te bezoeken is bruisend Berlijn. Wil jij ook met de trein naar Berlijn? Lees hier alles wat je moet weten over voor jouw stedentrip naar de Duitse hoofdstad!
Met de trein naar Berlijn
Comfortabel, gemakkelijk, voordelig en snel: volgens velen is de trein de beste keuze om vanuit Nederland naar Berlijn te reizen. Dagelijks vertrekken er zes intercitytreinen van station Amsterdam Centraal rechtstreeks naar Berlijn. De trein naar Berlijn stopt na vertrek uit Amsterdam op verschillende Nederlandse treinstations, namelijk Hilversum, Amersfoort, Apeldoorn, Deventer, Almelo en Hengelo. Eenmaal in Duitsland stopt de trein nog op tien tussengelegen stations, voordat hij station Berlin Hauptbahnhof bereikt. De reis van Amsterdam naar Berlijn duurt in totaal zo’n 6 uur en 20 minuten.
Het grote voordeel van bovengenoemde verbinding is dat overstappen niet nodig is. Je kunt ook naar Berlijn met één of meerdere overstappen. Dit is dus niet de rechtstreekse trein. In sommige gevallen is een reis met overstap sneller dan de rechtstreekse trein naar Berlijn. Toch is het aan te raden de rechtstreekste trein te pakken omdat je dan, mocht er vertraging zijn, geen problemen krijgt bij het overstappen.
Wat kost de trein naar Berlijn?
Een ticket naar Berlijn heb je via NS International of Deutsche Bahn vanaf 39,- euro (enkele reis) en 78,- euro (retour). Dit is het goedkoopste tarief, maar is niet voor elke dag of elk tijdstip beschikbaar. Wees flexibel en speel dus een beetje met de data om de beste prijs te bemachtigen! Wees er wel op tijd bij, want hoe eerder je boekt, hoe lager de prijs is. Tickets zijn vanaf drie maanden van te voren te koop en zijn eenvoudig online te boeken. Boek je ze bij een servicebalie, dan komen er servicekosten bij.
Stoel reserveren in de trein naar Berlijn
In de trein naar Berlijn zijn alle stoelen genummerd. Je kunt stoelnummers reserveren, maar dit hoeft niet. Het is aan te raden dit wel te doen. Zo weet je zeker dat je een comfortabel plekje hebt en dat je niet hoeft te staan, mocht de trein helemaal vol zitten. Een stoel reserveren kost 4,- euro.
Welke faciliteiten zijn er aan boord?
De intercitytreinen zijn comfortabel en zijn redelijk te vergelijken met de Nederlandse intercity’s. Toch zijn er wat extraatjes. Zo bevinden zich aan het begin van elke coupé bagagerekken, waar je ook grote koffers op kwijt kunt. Kleine koffers en andere handbagage stal je eenvoudig op de rekken boven je hoofd. Elke trein naar Berlijn heeft ook een ‘restaurant’. Hier kun je drinken en wat te snacken halen. De trein heeft stopcontacten, maar helaas geen wifi.
Ben je van plan veel te fietsen in Berlijn? Je kunt natuurlijk ter plekke een fiets huren, maar het kan voordeliger uitpakken als je zelf je fiets meeneemt! Dit kan, maar je moet dit wel van tevoren reserveren.
Met de trein naar Berlijn: ervaringen
Er zijn verschillende manieren om naar Berlijn te gaan, maar het fijnst vind ik toch de trein. Ondanks dat de rit toch zes uur duurt, verloopt deze manier van reizen erg ontspannen. Ik koop van tevoren wat lekkers, download wat goede films of series van Netflix of regel een goed boek, nestel mezelf in mijn stoel en staar wat uit het raam. Voordat je het weet sta je met je koffer in het centrum van Berlijn.
Het grootste voordeel vind ik het gemak: je bent op het station, stapt in, gaat zitten en stapt weer uit. Er is totaal geen gedoe met paspoortcontroles, je hoeft geen twee uur van tevoren aanwezig te zijn en hoeft niet in te checken, zoals dat bij vliegen wel het geval is. Bagage kan gratis mee en je hoeft geen rekening te houden met afmetingen, gewicht of vloeistoffen. Wat mij betreft ideaal. Eenmaal in Berlijn, dan zijn er diverse manieren om naar je hotel te gaan. Per bus of tram sta je binnen no time bij je hotel.
Tip: check van tevoren even waar het hotel zich bevindt. De trein stopt namelijk ook op stations Berlin Spandau en Berlin Ostbahnhof en het kan natuurlijk zijn dat je hotel één van deze twee stations eenvoudig te bereiken is.
Check NS international voor prijzen en online reserveren.
Met het vliegtuig naar Berlijn
Wil je liever niet met de trein naar Berlijn, dan is het vliegtuig een populair alternatief om naar Berlijn te reizen. Vliegen kan met KLM of Easyjet vanaf Schiphol. Vooral Easyjet heeft scherpe prijzen. Daarom kan een vlucht naar Berlijn soms goedkoper uitpakken dan een rit per trein. Met KLM vlieg je naar Luchthaven Tegel en met Easyjet naar luchthaven Berlijn Schöneveld.
Een vlucht duurt zo’n 1,5 uur, maar er wordt wel van je verwacht dat je 2 uur van tevoren aanwezig moet zijn. Vanaf de luchthavens reis je in zo’n 30 tot 45 minuten naar het centrum van Berlijn. Met het vliegtuig naar Berlijn is in principe dus sneller dan met de trein, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Woon je niet in de buurt van Schiphol, dan hoeft het verschil tussen trein en vliegtuig niet groot te zijn. Ook is de trein natuurlijk stukken beter voor het milieu.
Met de bus naar Berlijn
Er zijn diverse busmaatschappijen die vanuit diverse plekken in Nederland naar Berlijn gaan. Een bekende maatschappij is Flixbus. Een groot voordeel van reizen per bus naar Berlijn is de prijs. Soms worden er stuntprijzen aangeboden van 4,95 euro voor een enkele reis. Een ander voordeel is dat er in veel gevallen wifi aanwezig is. Met de bus naar Berlijn reizen duurt wel wat langer dan met de trein of het vliegtuig. Reken op een rit van zo’n tien uur, afhankelijk van waar in Nederland je woont. Bekijk hier de prijzen van Flixbus.
Met de auto naar Berlijn
Naast trein, vliegtuig en bus is het ook mogelijk om met de auto naar Berlijn te gaan. De rit van Utrecht naar Berlijn en leg je in zo’n 6 á 7 uur af, afhankelijk van de drukte op de weg. Een rit met de auto is dus niet per sé sneller dan met de trein. Het is wel belangrijk dat je in het bezit bent van een Duitse milieusticker. Dit vignet is verplicht in de grote Duitse steden. Ook Berlijn wordt gezien als een dergelijke ‘umweltzone’. In de winter moet je in het bezit zijn van winterbanden. Ga je met je auto naar Berlijn, zorg er dan voor dat je een hotel boekt die beschikt over een parkeerplaats.
Bus, vliegtuig of trein naar Berlijn? Vergelijk alle opties eenvoudig
Ben je benieuwd wat nou de beste optie is om van jouw woonplaats naar Berlijn te reizen? De website van Omio is een handig platform waar je alle bus-, trein- en vliegtickets naar Berlijn en tientallen andere bestemmingen in Europa kunt vergelijken. Populaire vliegmaatschappijen zoals KLM, Easyjet, Ryanair en Transavia, busmaatschappijen als Eurolines, Flixbus en OUIBUS en treinen zoals de ICE, Eurostar, Trenitalia, Deutsche Bahn en de Thalys worden uitgebreid met elkaar vergeleken. Zo weet jij direct wat de goedkoopste, snelste en beste optie is voor jouw volgende reis. Dit is dus niet alleen handig voor een reis naar Berlijn, maar ook naar andere steden waar je via meerdere manieren kunt komen, zoals Parijs, Londen, Innsbrück, Kopenhagen en Hamburg.
Probeer het zelf en vergelijk alle opties via Omio. Een klein nadeel: Omio is een tussenpartij, waardoor de tickets vanwege boekingskosten duurder kunnen zijn dat wanneer je ze direct bij de aanbieder zou aanschaffen. Dit geldt overigens niet altijd.
Zo boek je een stedentrip Berlijn
Op zoek naar een afwisselende stedentrip vol geschiedenis, cultuur, hippe zaakjes en een uitgebreid uitgaansleven? Dan zit je in Berlijn goed! In drie tot vier dagen krijg je al een goed beeld van alles wat deze stad te bieden heeft. De beste manier om Berlijn te bezoeken is per trein, maar vliegen, met de bus of per auto kan ook. Hoteltip: The Circus Hotel.
Vliegduur Amsterdam-Berlijn: 1 uur en 20 minuten
Trein Utrecht-Berlijn: 6 uur en 20 minuten
Beste reistijd: mei-sept
Bestel: reisgids Berlijn
Tip: 5 euro korting voor See Buy Fly op Schiphol!
Blog Comments
Liesbeth Spijkers
8 augustus 2019 at 12:11
” Deze kosten komen er bovenop. Zo reis ik vanuit Utrecht eerst naar Amersfoort, waarvandaan de trein naar Berlijn vertrekt. De kosten voor de treinrit Utrecht – Amersfoort komen dus bovenop de prijs. ”
Bij het voordeeltarief van € 39 geldt deze prijs vanaf elk station in Nederland. Wij reizen voor dit bedrag vanaf Tilburg en stappen in Deventer op de IC naar Berlijn. Er komen geen extra kosten bij voor het traject Tilburg-Deventer.
Lisette | Travellust.nl
8 augustus 2019 at 17:29
Ha Liesbeth, bedankt voor het doorgeven! Ik heb de tekst aangepast!
Casper van den Broek
18 november 2021 at 14:50
Ik kom net uit Berlijn. Heb je nog een geldige dagkaart, 24-uurkaart en vlak voor je terugreis wat tijd over? Rijd dan met een van de vele treinen van Berlin Hauptbahnhof naar Berlin Spandau. Het is daar VEEL GEZELLIGER! Voor een leuke winkelstraat en achter een groot winkelcentrum. Daar kan je vervolgens ook op de trein naar Amsterdam stappen.
Lisette | Travellust.nl
23 november 2021 at 16:51
Bedankt voor de aanvulling Casper!